Kennisbank

EM

In de wereld van typografie verwijst “em” naar een meeteenheid die wordt gebruikt om de grootte van tekst en andere elementen te definiëren. Deze eenheid is gebaseerd op de breedte van de letter “M” in het gebruikte lettertype en de lettergrootte.

Waarom is dit belangrijk?

Het gebruik van “em” stelt ontwerpers in staat om de grootte van elementen op een flexibele en schaalbare manier te beheren. Door de grootte van een element in “em” te specificeren, wordt het proportioneel aangepast aan de lettergrootte van de omringende tekst. Dit betekent dat wanneer de lettergrootte van de tekst verandert, de grootte van de elementen die in “em” zijn gespecificeerd, automatisch meeschaalt, waardoor een consistent en evenwichtig ontwerp ontstaat.

Bijvoorbeeld, als een paragraaftekst een lettergrootte van 16 pixels heeft en een titel is ingesteld op 2em, dan zal de titel twee keer zo groot zijn als de paragraaftekst, ongeacht de absolute grootte van de letter.

Door het gebruik van “em” kunnen ontwerpers ook gemakkelijk aanpassingen maken aan de lay-out van een website, vooral bij het ontwerpen van responsieve websites die moeten reageren op verschillende schermformaten.

Kortom, “em” is een belangrijk concept in typografie omdat het ontwerpers in staat stelt om consistentie en flexibiliteit te bereiken in de grootte van tekst en elementen op een webpagina.

Gerelateerde termen