Webhosting

Het fundament van je online 'huis'.

Webhosting bestaat in vele soorten en maten. Voor een leek lijkt het waarschijnlijk allemaal erg veel op elkaar, maar het is essentieel om te kiezen voor een hosting oplossing die past bij jouw website en jouw bedrijf

Wat is Webhosting?

BMW met Opel vergelijken.

De afgelopen 10 jaar hebben wij vrijwel alle hostingproviders die in de markt te verkrijgen zijn, voorbij zien komen en we kunnen stellen dat de verschillende gigantisch zijn. Toch krijgen wij vrij vaak de opmerkingen dat ‘Hosting bij partij X véél goedkoper is’. Ja, dat kan kloppen, maar dan is waarschijnlijk het product ook geheel anders. Anders op het gebied van prestaties, beveiliging, mogelijkheden en support. Vergelijk het met de aankoop van een auto. Loop je bij een BMW, Mercedes of Audi dealer naar binnen, dan is het ook vrij vreemd om te stellen dat de auto’s van Opel, Peugeot of Skoda een stuk goedkoper zijn. Ja, dat klopt… maar het product is dan ook heel anders. Je kunt simpelweg niet alle hostingproviders over een kam scheren, net zoals je niet alle autofabrikanten over een kam kunt scheren.

Fundament

Alle websites die online staan hebben één ding gemeen: Ze maken gebruik van webhosting. Dit kun je zien als een stuk grond waar je een huis op bouwt. Dat kan een groot stuk zijn of een klein stuk. Het kan een stuk zijn in een ‘dichtbevolkte’ omgeving of in een ruimtelijke omgeving. Het ‘stuk grond’ kan schoon of sterk vervuild zijn. Hoe dan ook: De hosting die je kiest voor jouw website is als het fundament van je huis. Je kunt nog zo’n fantastisch mooi huis maken als je wilt, met de meest uitgebreide functionaliteiten en koppelingen… Maar als het fundament niet in orde is, is het slechts een kwestie van tijd dat je huis in elkaar stort (bij wijze van spreke dan).

Prijsverschillen

‘Maar hoe zit het dan met de grote prijsverschillen tussen diverse hostingproviders?’ Dat is een hele goede vraag. Om deze te kunnen beantwoorden moeten we eerst weten ‘Wat koop je nu eigenlijk als je een webhosting abonnement neemt?’’ Hostingproviders gebruiken de meest fancy namen die je kunt verzinnen. Van dedicated hosting tot Cloud hosting en van VPS tot Shared hosting. Onderaan de streep komt het min of meer op hetzelfde neer: Je koopt ergens op de wereld (een deel van) een fysieke server. Natuurlijk zijn er technische verschillen tussen diverse servers, maar grosso modo komt het erop neer: Een hostingprovider heeft een server gekocht en deze moet X-euro per jaar opleveren. Laten we zeggen 1000€/jaar (voor het rekenvoorbeeld).

Sommige hostingproviders kiezen er vervolgens voor om deze specifieke server aan één partij te verhuren (middels een hosting abonnement). In dat geval moet die ene partij €1000/jaar betalen om gebruik te kunnen maken van de server.

Andere hostingproviders kiezen een andere strategie. Zij kiezen ervoor om de server op te splitsen in 100 kleinere ‘pakketjes’. Andere afnemers van deze pakketjes betalen dus slechts €10/jaar om de webhosting van hun website geregeld te hebben. Dit betekent echter wel dat zij hun server ‘delen’ met 99 andere partijen.

Vergelijking met grond.

Webhosting is het beste uit te leggen aan de hand van een stuk grond van een vierkante kilometer én de bouw van huizen op dit stuk grond.

Prijsvechters
Je gaat een wijk bouwen op een vierkante kilometer aan grond. Vervolgens bouw je hier 100 kleine woningen op. Dit is voor sommige mensen een prima oplossing, maar je moet dan wel rekening houden het het volgende:

 • Het zijn per definitie relatief kleine woningen, want meer grond is simpelweg niet beschikbaar.
  Lees: Alleen mogelijk geschikt voor kleine, eenvoudige websites.
 • Je zult niet snel een uitbouw kunnen maken, want ook hier is de ruimte niet voor.
  Lees: Weinig ruimte tot groei.
 • Je hebt sneller overlast van de buren.
  Lees: Als een website op dezelfde server de server ‘vervuilt’, dan heb jij daar last van.
 • Inbraakgevoeliger
  Lees: Als ‘kwaadwillenden’ eenmaal een manier hebben gevonden om bij je buurman, die een vergelijkbaar huis heeft, in te breken, dan is de kans groot dat ze het ook bij jou proberen.
 • Het kan druk in de straat worden
  Lees: Als jouw website of die van van je buren heel druk bezocht is, dan gaat dit natuurlijk meteen voor files en opstoppingen in de wijk zorgen. Mensen kunnen minder snel naar hun huis. Met andere woorden: Het duurt langer voordat je website wordt geladen.
 • Visit Zuid-Limburg gaat jou op enig moment niet meer aanbevelen. Als het altijd heel lang duurt om bij je huis te komen, er veel wordt ingebroken in je wijk en de grond vervuild is dan ben je op enig moment niet meer interessant om naar te verwijzen.
  Lees: Google zal je website lager gaan ranken.
webhosting uitgelegd bij een prijsvechter
webhosting uitgelegd bij een premium hostingprovider

Premium hostingprovider

Tel dat je nu dezelfde vierkante meter neemt, maar hier slechts 1, 2, 3 of maximaal 10 woningen op bouwt. Veel van de bovengenoemde problemen gelden dan niet meer. Bovendien is het veel beter te monitoren op het moment dat er iets mis dreigt te gaan.

 • Je hebt de ruimte om grotere woningen te bouwen, met meer functionaliteiten.
  Lees: Je kunt betere en mooiere website maken met meer mogelijkheden.
 • Je kunt op een later tijdstip makkelijker beslissen om een uitbouw te maken.
  Lees: Groeien.
 • Je hebt geen of nauwelijks last van je buren.
  Lees: De kans dat je grond ‘vervuilt’ raakt is vele malen kleiner. Puur omdat er minder mogelijke vervuilers aanwezig zijn.
 • Minder inbraakgevoelig.
  Lees: Er kan altijd een poging gedaan worden in gehackt te worden, maar het zal sneller opvallen en vervolgens kunnen worden aangepakt.
 • Het mag druk worden in de straat.
  Het kan nog steeds druk worden in de straat, maar hier is nu wel de ruimte voor waardoor er geen files ontstaan.

Voordelen van de keuze voor een Premium hostingprovider zijn (in onze ogen):

 • Betere prestaties van je website zelf.
  Met name op het gebied van snelheid en veiligheid.
  Resulteert in een professionelere uitstraling van je bedrijf.
 • Ranking in zoekmachines (mede door de betere prestaties van je website zelf).
 • Véél betere support voor (web)hostingprovider.
  Er kan altijd iets mis gaan. Sterker nog: De kans dat er ooit iets misgaat is bijna 100%.
  Maar áls dat gebeurt, wil je snel en adequaat geholpen worden.