Kennisbank

REM

In de wereld van typografie is “rem” een belangrijke eenheid van maat die wordt gebruikt bij het ontwerpen van websites en digitale inhoud. “Rem” staat voor “root em” en verschilt van de traditionele “em” eenheid doordat het relatief is aan de basislettergrootte van het document, meestal ingesteld op het <html> element.

Waarom is dit belangrijk?

Het gebruik van “rem” biedt ontwerpers een handige manier om de grootte van tekst en elementen op een consistente en schaalbare manier te beheren. In tegenstelling tot “em”, dat afhankelijk is van de lettergrootte van het omliggende element, blijft de grootte van elementen gespecificeerd in “rem” constant ten opzichte van de basislettergrootte van het document.

Waarom is dit handig?

Dit betekent dat als de basislettergrootte van het document verandert, bijvoorbeeld als onderdeel van een responsief ontwerp of toegankelijkheidsinstellingen, alle elementen die gespecificeerd zijn in “rem” proportioneel meeschalen. Hierdoor wordt consistentie in het ontwerp behouden zonder dat ontwerpers elk element afzonderlijk moeten aanpassen.

Een voorbeeld: Stel dat de basislettergrootte van het document is ingesteld op 16 pixels. Als een titel is gespecificeerd als 2rem, zal deze titel altijd tweemaal zo groot zijn als de basislettergrootte, ongeacht eventuele wijzigingen in de lettergrootte van andere elementen.

Door het gebruik van “rem” kunnen ontwerpers efficiënter werken en zorgen voor een consistente gebruikerservaring op verschillende apparaten en schermformaten.

Kortom, “rem” is een krachtig hulpmiddel in de wereld van webdesign en typografie, waarmee ontwerpers flexibel en consistente ontwerpen kunnen maken die reageren op veranderende omstandigheden en vereisten.

Gerelateerde termen

Bel ons

Mail ons