Newsroom

4 februari 2020

Waarom heet een ‘pixel’ een ‘pixel’?

Alles uit deze digitale wereld bestaat uit pixels. Wat is een pixel en hoe kan jouw afbeelding meer details vertonen?

Kleur

Een pixel kan een bepaalde kleur ‘aannemen’. Zonder al te technisch te worden: een ‘simpele’ pixel (8-bit) kan 256 kleuren weergeven, terwijl een ‘complexe’ pixel (24-bit) maar liefst 16,7 miljoen kleuren kan aannemen. Pixels kun je naast en onder elkaar zetten. Daarbij kan iedere afzonderlijke pixel een ‘eigen’ kleur aannemen. Op het moment dat we een hele reeks van deze losse ‘elementen’ naast en onder elkaar zetten, kunnen we een afbeelding maken. Dát is hoe digitale afbeeldingen zijn opgebouwd: uit losse, minuscule pixels die allemaal één aparte kleur hebben. Samen maken ze vervolgens een afbeelding.

Géén fysieke maat

Pixels hebben géén vastgestelde fysieke maat. Zo kan een klein smartphone scherm net zoveel pixels hebben als een grote televisie. De maat die voor pixels wordt gebruikt is ‘ppi’ (=pixels per inch) of ‘dpi’ (=dots per inch). De scherpte van een digitale afbeelding wordt dus bepaald door het aantal pixels dat binnen één inch ‘gepropt’ wordt. Is het aantal ‘ppi’ hoog, dan is het een scherpe afbeelding. Is het aantal ‘ppi’ laag, dan zal de afbeelding onscherp worden weergegeven.

In onderstaand voorbeeld wordt e.e.a. toegelicht. Beide lijnen zijn zogenaamd 1 inch (=2,54 centimeter) lang. De eerste lijn is opgebouwd uit 72 pixels (dus 72 pixels per inch). De twee lijn is opgebouwd uit 300 pixels (dus 300 pixels per inch). Zoals je kunt zien, zijn de pixels in het tweede voorbeeld vele malen kleiner, waardoor er binnen een afbeelding meer details getoond kunnen worden.

'Picture Element'

De herkomst van het woord ‘pixel’ is dan ook niet meer en niet minder dan een samentrekking van de eerste lettergrepen van de twee Engelse woorden ‘picture’ en ‘element’: Pixel.

Wellicht ook interessant

Mooi een-zweetje: Merken haken in op Memphis

16 juni 2024

De kracht van directe communicatie

1 mei 2024

Maak zelf een contentkalender voor social media!

22 februari 2024

Meer dan 175 ondernemers ontvangen iedere maand een update uit onze Newsroom.

Óf inspireer anderen en deel onze Newsroom.

Facebook
LinkedIn